Alles wat je moet weten over DNA tests

Je hele lichaam is eruit opgebouwd en je persoonlijkheid ook; DNA. Het is iets bijzonders en tot een korte tijd geleden was het een groot mysterie. Gelukkig hebben we heel wat slimme mensen op onze aarde en weten zij zich wel raad met mysteries. Ze maken er hun werk van om die mysteries op te lossen, zijn vaak niet bekend en/of rijk en veranderen de hele wereld. Zo geldt dat dus ook voor DNA, iets enorm fascinerend. In deze blog vertellen we je daarom alles wat je wil weten over een DNA test. Dit is omdat zij dat verdienen, die mysterie oplossers. Zij verdienen ook een beetje aandacht en dat geven we ze dan ook in deze blog. 

Wat is DNA?

Allereerst, om over DNA tests te beginnen, moeten we uiteenzetten wat DNA dan precies is. DNA is eigenlijk een soort bouwsteen van elke cel en daarmee je hele lichaam. Het is een soort blauwdruk van wat je bent en hoe je zou moeten functioneren. Het is een boekje met alle informatie voor erfelijk materiaal van levende organismen. Het is daarmee ook opgebouwd uit de helft van het DNA van onze vader, en de helft van het DNA van onze moeder. Je bent als mens dus eigenlijk helemaal perfect in balans, de ultieme combinatie van man en vrouw. 

Hoe werkt een DNA test?

Oké, dan nu het volgende; een DNA test. Een DNA test test, zoals de naam al zegt, je DNA. Maar hoe wordt dat dan gedaan? Nou, dat is ten eerste afhankelijk van de manier waarop je gaat testen. Je hebt verschillende mogelijkheden voor het testen van je DNA en dit is afhankelijk van je voorkeuren en eisen. Zo kan het nodig zijn, bijvoorbeeld voor een rechtszaak om de voogdij vast te stellen, om een test te doen die juridisch gebruikt mag worden. Er wordt bloed afgenomen of een beetje wangslijm en dit wordt op locatie gedaan en vervolgens onderzocht door het lab. Een normale DNA test werkt hetzelfde, maar dit kun je dan thuis doen. Je krijgt dan een uitslag met bijvoorbeeld je stamboom, je afkomst of de uitslag over of iemand je vader of moeder is. Ook dit is wederom afhankelijk van het soort test en dus van je situatie. 

Author: Agaat